OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KOJU IMA VEDRANA RUDAN: Jedan se pojavljuje u kasnim fazama i zahteva hitnu INTERVENCIJU
Vedrana Rudan, Foto: Printscreen/youtube/Tanjug TV

morate znati

OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KOJU IMA VEDRANA RUDAN: Jedan se pojavljuje u kasnim fazama i zahteva hitnu INTERVENCIJU

Među najčešćim simptomima su gubitak težine, bol u gornjem desnom delu stomaka, umor, gubitak apetita i promene u boji stolice i urina

Objavljeno:

Poznata književnica i kolumnistkinja Vedrana Rudan šokirala je svoje čitaoce objavom u svojoj najnovijoj kolumni u kojoj je otkrila da joj je dijagnostikovan rak jetre. U svojoj 75. godini života, Rudan se suočava sa izazovom koji je neprijatno iznenadio mnoge.

Rudanova je otkrila ovu tužnu vest u svojoj karakteristično iskrenoj maniri, ne bežeći od teških tema s kojima se suočava. Istakla je kako je, uprkos dijagnozi, rešena da se hrabro bori protiv ove bolesti i da neće dozvoliti da je obuzme strah.

Simptomi raka jetre

Rak jetre može biti izuzetno ozbiljna dijagnoza, a simptomi često mogu biti suptilni i lako se mogu zanemariti. Među najčešćim simptomima su gubitak težine, bol u gornjem desnom delu stomaka, umor, gubitak apetita i promene u boji stolice i urina. Međutim, simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, a ponekad se bolest može otkriti tek u kasnijim stadijumima.

Mnogi pacijenti nemaju gotovo nikakve simptome kod primarnog kancera jetre. Primarni karcinom jetre najčešće ima iste kliničke manifestacije, one su sledeće:

  • gubitak apetita
  • mučnina i povraćanje
  • žutica
  • oticanje stomaka
  • bele stolice

Lečenje raka jetre može varirati u zavisnosti od stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Uobičajeni pristupi lečenju uključuju hirurške zahvate, hemioterapiju, radioterapiju i terapije ciljane na tumore. Međutim, prognoza može biti izazovna, posebno u slučajevima kada je bolest otkrivena u kasnijim stadijumima.

Stomak, Žučna kesa, Želudac, Jetra, Creva
foto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

Lečenje raka jetre

Operativne metode lečenja HCC primenjuju se kod pacijenata u veoma ranom i ranom stadijumu bolesti, sa ciljem izlečenja.

Hirurška resekcija je uklanjanje dela jetre koji je zahvaćen rakom. Ovo je terapija izbora kod tumora čija je veličina manja od 5cm i u odsustvu ciroze jetre. Kod ovih pacijenata je moguće ukloniti i do 50% ukupne zapremine jetre i oni imaju dobru prognozu toka bolesti, piše onkonet.rs.

Kod pacijenata sa cirozom postoje značajna ograničenja pri izvođenju ove intervencije. Kada se ukloni deo jetre ona se šalje na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li je uklonjen ceo tumor. Ukoliko je uklonjen ceo tumor (negativna ivica resekcije), utoliko je prognoza bolja. Neželjeni efekti uključuju efekte koji su povezani sa primenom lekova za uvođenje u opštu anesteziju (srčani ili disajni problemi, duboka venska tromboza itd.).

Sa druge strane, sama procedura može dovesti do povećanog rizika od krvarenja jer jetra ima ulogu u procesu zgrušavanja krvi. U izvesnim slučajevima može doći do razvoja slabosti (insuficijencije) jetre kod pacijenata koji imaju neku hroničnu bolest jetre.

Uprkos teškoćama s kojima se suočava, Vedrana Rudan je odlučna da se hrabro bori protiv ove bolesti i da svojim primerom pruži nadu drugima koji se bore sa sličnim izazovima.

Bonus video:

00:12

Vladimir Stojković

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorić/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.